Spar penge med jordvarme

Har du også overvejet, om det er tid til at skifte til en ny og mere energirigtig måde at opvarme dit hjem og brugsvand på?

Jordvarme har vundet indpas i mange danske hjem, og har du pladsen til at etablere det, er det både en energirigtig og billig måde at sikre dit hjem i mange år ud i fremtiden.

Vi ved Jysk Blik og Varme har samlet de vigtigste ting, du skal vide, før du går i gang med at undersøge mulighederne for etablering af et fjernvarmeanlæg.

Hvad er jordvarme?

Et anlæg til jordvarme kræver en del at etablere, men det er en energieffektiv og -rigtig måde at få varme i dit hjem på.

Du skal have en grund, der er stor nok, så der kan graves slanger ned i jorden, og slangerne er tilsluttet en varmepumpe.

Slangerne sørger for at trække energi ud af jorden, der kan opvarme både dine rum og brugsvandet i bygningen.

Overvejer du at få jordvarme, skal du være opmærksom på, at det er en dyr investering, der dog kan betale sig længere ude i fremtiden.

Med et anlæg vil du have en miljørigtig måde at opvarme hjemmet på, der kræver minimalt vedligeholdelse.

Er det lovpligtigt med eftersyn?

Det er lovpligtigt, at du får lavet et eftersyn jordvarmeanlæg hvert år. Varmepumpen skal tilses og serviceres mindst en gang om året, så du kan føle dig tryg ved, at varmen bliver udvundet og udnyttet optimalt.

Det er fra Arbejdstilsynet lovpligtigt, at dit anlæg bliver efterset. Det skyldes, at der i anlægget er et kølemiddel, der kan være farligt for mennesker. Derfor skal dit anlæg køre uden problemer.

Årligt eftersyn på jordvarme

Du kan med en serviceordning med eftersyn af jordvarmeanlæg være sikker på, at dit anlæg årligt får det lovpligtige tjek.

Det sikrer, at der kommer autoriseret personale ud, og er der problemer, kan de udbedres, før de udvikler sig til store udgifter.

Holdbarhed på jordvarme

Hvis dit anlæg er etableret korrekt, vil slangerne til jordvarme kunne have en levetid på helt op til 100 år.

Dog vil selve varmepumpen skulle udskiftes efter cirka 25 år, men der er stadig lange fremtidsudsigter til nye udgifter. Jordvarmes holdbarhed er derfor i den gode ende.

Når først et anlæg er etableret, vil det være begrænset med vedligeholdelse. Slangerne vil være gravet ned, men selve pumpen skal gerne serviceres med jævne mellemrum.

Pillefyr eller jordvarme?

Det er en større investering, hvis du vil have etableret et anlæg til jordvarme. Det kan koste op til 200.000,-, men der er også penge at spare på sigt.

Med anlægget kan du få en stor besparelse på varmeregningen, hvis du skifter fra eksempelvis et fyr til piller eller elvarme.

Det er muligt at halvere din varmeregning, og indenfor 5 til 8 år vil du kunne have tjent pengene til anlægget hjem igen på dine besparelser.

Hvilke former for anlæg findes der?

Der er to forskellige metoder, du kan få etableret et anlæg til jordvarme på: vandret og lodret. Den vandrette metode er, at du får gravet slanger ned på din grund.

De skal ligge cirka 1 meter nede og med en afstand på 1,2 meter, hvor de kan udnytte energi fra både jord og sollys.

Du kan dog også få en lodret etablering af slangerne, hvor de kommer ned på en dybde på 160 meter under jorden.

I det tilfælde vil anlægget ikke udnytte solenergi, men derimod udelukkende energien fra jorden til opvarmning.

I Danmark er det oftere den vandrette metode, man anvender, men den lodrette er en ny og innovativ løsning, der vinder større og større interesse.

Kan man selv installere og montere et anlæg?

Inden du kan få etableret et anlæg, skal du have en tilladelse fra kommunen.

Det er vigtigt, at din grund ikke ligger tæt på eksempelvis vandboringer, der kan påvirke drikkevand.

Samtidigt skal kommunen registrere anlægget under bygningens BBR-informationer.

Det er ikke tilladt selv at etablere et jordvarmeanlæg. Når det skal laves, er det vigtigt, at du har en autoriseret fagmand, der sørger for, at slanger er gravet korrekt ned, og varmepumpen bliver installeret efter reglerne.

Da jordvarme berører brugsvandet, skal det være en autoriseret VVS’er eller firma, der kommer ud og installerer dit nye anlæg.

 

jyskblikogvvs